Pentru o mare parte a populatiei Pamantului, imaginea soarecilor si a sobolanilor este asociata cu boli grave ce pot cauza chiar moartea, mizerie, saracie, dezgust, frica, si lista poate continua.
Chiar daca rozatoarele nu au ce cauta in apartamentele si casele noastre, utilitatea lor este variata si foarte importanta.
Rozatoarele precum soarecii si sobolanii constituie sursa de hrana pentru multe alte animale, cum ar fi pasari de prada, vulturi, ulii, tarantule, soparle, serpi, artropode mai mari si chiar pentru oameni.
Desi in multe tari, se gasesc de vanzare soareci vii special pentru acest scop, hranirea animalelor enumerate mai sus, in tari precum Germania sau Anglia este interzisa prin lege hranirea cu soareci vii a animalelor.
Oamenii au mancat soareci inca din timpurile preistorice. Astazi, anumite specii de soareci sunt considerate delicatese pline de proteine si sunt preparate cu predominanta in tari din Asia si Africa.
O alta utilizare a soarecilor poate fi si ca animal de companie.In ultima vreme, au aparut specii variate, cu blana alba, ce se vand in pet shop-uri alaturi de porcusori de guineea, hamsteri sau chinchilla (vezi cincila).
Soarecii de laborator sunt o metoda raspandita in intreaga lume prin care se pot testa diverse substante inainte de a le introduce pe piata de larg consum.Sunt mai multe motive pentru care soarecii sunt folositi ca si cobai in laboratoare, pentru testarea medicamentelor de exemplu. Contin gene apropiate celor umane, deci se pot vedea usor diverse reactii alergice sau probleme in cazul medicamentelor noi. Deasemenea, sunt animale mici, ce se pot "depozita" si manipula usor, nu sunt scumpi, sunt usor de intretinut si se pot inmulti rapid. Astfel, se pot vedea diverse reactii si evolutii ale viitoarelor generatii intr-o perioada foarte scurta de timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT