marți, 29 noiembrie 2016

Paduchele verde al morcovului


Ataca umbeliferele din flora spontana si de cultura, fiind intalnit atat in loturile semincere, cat si in cele de consum. Daunatorii formeaza colonii aglomerate pe aparatul foliar, alcatuite dintr-un mare numar de indivizi. Dupa atac, frunzele se gofreaza si se strang in glomerule puternic compactate, acoperite abundent de secretii zaharate pe care se instaleaza fumagina. La morcovul semincer, daunatorul se instaleaza cu predilectie la baza frunzelor si pe inflorescentele lor. La atacul puternic, frunzele se usuca, prezenta daunatorului in cultura evidentiindu-se prin aparitia unor plante slab dezvoltate si prin zone de chelitura. Ataca frecvent in anii cu primaveri si veri timpurii, dar racoroase, se manifesta in culturile de umbelifere de la sfarsitul lunii mai si pana la incheierea ciclului de vegetatie. Forma ombrofila, se dezvolta in conditii optime la temperaturi de 22-24C. Sub 20C daunatorul isi reduce activitatea fiziologica, iar la temperaturi joase  migreaza catre radacina unde ierneaza pana in primavara urmatoare. In conditii normale climatice, prezinta intre 9-11 generatii anuale de adulti. Formele nearipate au corpul verde deschis, acoperit cu o secretie pulverulenta cenusie. Corpul are dimensiuni de 1,5-1,6 mm lungime, capul este brun, antene si picioare scurte. Dintre umbeliferele de cultura ataca morcovul, mararul, patrunjelul.
Cum putem combate acesti daunatori, care pun in pericol sanatatea noastra!? Va prezentam  cateva metode de combatere: insecticid, capcane.









Roinsect.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT