vineri, 9 decembrie 2016

Paduchele verde al mazarii

                                   
Acest paduche este raspandit in multe tari din Europa, Asia, Africa si America. In tara noastra apare in unii ani in masa, mai ales in unele regiuni din Moldova, Transilvania si Muntenia. Virginogene aptere au  culoarea corpului la formele de primavara verde, iar la cele de vara brun-deschis. Corniculele sunt lungi si de culoare verde-palid, cu regiunea apicala mai inchisa. Coada este lunga, sagitiforma. Lungimea corpului este de 2,2-3 mm. Viriginogene aripate, au culoarea corpului verde, de diferite nuante. Antenele sunt lungi si de culoare verde-galbui; al 3-lea articol antenal este prevazut cu 10-20 de senzorii. Picioarele sunt verzi, cu varfurile femurelor mai inchise, tarsele negre, lungimea corpului este de 2,3-3,5 mm. Paduchele verde al mazarii este o specie migratoare. Femelele amfigone depun ouale in toamna pe diferite leguminoase perene lucerna, trifoi . Primavara, prin lunile aprilie-mai apare fundatrixul, care da nastere, pe cale partenogenetica, la mai multe generatii de femele aptere si aripate. Virginogenele aripate migreaza pe diferite leguminoase mazare, mazariche, colonizand frunzele si florile. Inmultirea se continua pana la sfarsitul verii, cu mai multe generatii.
Paduchele verde al mazarii ataca numeroase specii de leguminoase spontane si
cultivate ca: mazarichea, lintea, lucerna, sulfina, producand daune mai mari in culturile de mazare. La atacuri puternice, care se inregistreaza mai ales in lunile iunie si iulie, plantele atacate nu se mai dezvolta normal, pierd frunzele si au fructificatie slaba. Acest paduche este cunoscut si ca transmitator de virusuri la unele plante leguminoase.
Cum putem combate acesti daunatorii!? Iata cateva metode de combatere: insecticide, spray










Roinsect.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT