luni, 17 septembrie 2012

De ce resping sunetele daunatorii casei?

De la inceputul existentei daunatorilor, omul a folosit sunetele pentru a respinge existenta lor, in scopul de a proteja pe el insusi, familia si mediul sau. Sunetul reprezinta un factor de descurajare, dependent de auz. Majoritatea speciilor au capacitatea de auz sofisticat, ca si oamenii.
 
Oamenii sunt capabili de a auzi sunete, in general, cuprinse in domeniul de frecventa 20 Hz- 20.000 Hz, multe specii de animale  pot percepe ultrasunete pana la 100.000 Hz. Insectele mici, rozatoarele, liliecii si alte mamifere comunica la frecvente foarte inalte. (ultrasunete). Insectele moderne isi folosesc aparatul auditiv pentru a identifica sunetele emise de propriile perechi, dar multe specii de insecte pot identifica sunete care nu pot fi auzite de urechea umana, precum sunetele emise de sonarul natural al liliecilor care vanează noaptea. Conform cercetatorilor, speciile de insecte care beneficiaza de un auz ultrasensibil prezinta un avantaj crucial in lupta pentru supravieţuire şi perpetuarea propriei specii.
  • Rozatoarele au sistem auditiv dezvoltat, la fel ca si oamenii.
  • Liliecii au sistem auditiv mai complex si sensibil.
  • Aparatul auditiv al insectelor este foarte neobisnuit. La lacuste si greieri, acesta este amplasat pe abdomen; la alte categorii de insecte, aparatul auditiv se afla sub aripi sau la baza toracelui. Sistemul auditiv al greierilor consta dintr-o mica cavitate ovala, care este acoperita cu o membrana extrem de fină. Membrana rezoneaza la orice sunet, chiar si la cele din spectrul ultrasonic.
  • La molii organul auditiv-timpanal este localizat pe torace, care detecteaza emisiile de ultrasunete ale liliecilor, ce le folosesc pentru a gasi si a captura insecte.
  • Puricii, capusele si mustele nu pot percepe ultrasunetele, insa vibratiile ultrasonice aparent afecteaza sistemul lor nervos, provocand imobilitate insectelor.
Magazin.anti-daunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT