Cartitele sunt mici mamifere ce traiesc in galerii pe care le sapa sub pamant. Corpul lor este cilindric, acoperit de blana, ochi si urechi foarte mici aproape invizibile, si membre superioare puternice cu gheare mari orientate in fata, ce ajuta la sapatul galeriilor.
Despre cartite se cunoaste faptul ca suporta un nivel mai ridicat al dioxidului de carbon decat alte mamifere. Acest fenomen se datoreaza faptului ca sangele cartitelor contine un tip unic de hemoglobina in celulele sangvine. Cartitele sunt capabile sa refoloseasca oxigenul inhalat cand ies la suprafata, si in acest fel reusesc sa traiasca in medii cu oxigen rarefiat, cum sunt galeriile subterane,
Cartitele se hranesc in general cu rame, viermi si alte mici nevertebrate ce se gasesc in sol, precum si cu fructe precum nuci. Deoarece saliva lor contine o toxina, poate paraliza viermele sau rama, si o pune la pastrare pentru a fi consumata mai tarziu. In acest scop, sapa noi galerii, ce au rol de camara, unde pot stoca si mii de viermi. Inainte de a manca ramele, cartitele le storc intre labe pentru a scoate tot pamantul acumulat in interiorul ramelor. Un anumit tip de cartita, denumit Nas-Rosu, poate detecta, prinde si manca victima mai repede decat ochiul uman poate urmari (sub 3 secunde).
Blana cartitelor este mult mai matasoasa decat a animalelor de suprafata, care au blana mai lunga si reactioneaza altfel atunci cand sunt frecate in directii diferite. Pentru a facilita deplasarea cartitelor prin galerii, blana lor este foarte scurta si densa, si nu tine cont de directia de frecare. Deasemenea, pielea cartitelor este foarte matasoasa si supla. Regina Alexandra, sotia Regelui Eduard al VII-lea al Marii Britanii, a comandat o haina din blana de cartita. Astfel, a lansat o noua moda ce a crescut cererea de blana de cartita, transformand o problema serioasa legata de acesti daunatori, intr-o industrie foarte benefica pentru tara. Culoarea naturala a blanii este gri, dar poate fi colorata in oricare alta nuanta.
In marea majoritate a tarilor, cartitele sunt considerate adevarate probleme pentru agricultura, culturi si gradine. In alte tari, precum Germania, sunt protejate prin lege, dar pot fi omorate daca se obtine un permis special.
Printre problemele cauzate de aceste animale se numara si contaminarea silozurilor cu particule de sol, stricand astfel mancarea animalelor de ferma, acoperirea pasunilor cu pamant proaspat sapat, reducand astfel suprafata si randamentul, distrugerea masinilor agricole prin scoaterea la suprafata a pietrelor ce pot afecta componentele de sapat sau extractie a semintelor, distrugerea plantelor noi prin agresarea solului, raspandirea buruienilor prin expunerea solului, si distrugeri ale sistemelor de irigatii si cursuri ale apei. Alte animale, precum nevastuicile, se pot folosi de galeriile cartitelor pentru a ajunge la legumele si fructele din gradini.
Cartitele distrug si gazonul din gradini, intrucat atunci cand ies la suprafata, creeaza musuroaie. Deasemenea, pot omori legumele din gradini, prin distrugerea radacinilor acestora in timpul sapaturilor, dar contrar parerii multor oameni, cartitele nu se hranesc, cu radacini.
In cazul multor gradini, daunele produse sunt mai mult la nivelul solului, ceea ce provoaca un discomfort vizual. Adesea, oamenii inlocuiesc portiunile afectate de musuroaie cu pamant si gazon nou, dar galeriile raman sapate.
Solutii pentru alungarea cartitelor gasiti pe site-ul www.roinsect.ro. Sunt mult mai simple decat v-ati putea imagina, pretul fiind si el unul foarte accesibil.
Carnea cartitelor, desi se poate consuma, are un gust nu tocmai recomandat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT