vineri, 16 septembrie 2011

Tantari - ciclul vietii

Dupa cum mentionam si intr-un articol anterior, ciclul vietii unui tantar cuprinde patru stadii: ou, larva, pupa si adult. In continuare, vom descriere ultimele 3.

Larva: In acest stadiu, tantarii au capul dezvoltat, o gura cu mici perii care ajuta la obtinerea hranei, un torace mare, fara picioare, si un abdoment segmentat.
Larvele respira prin parti numite spiracle, aflate pe al optulea segment abdominal, sau printr-un sifon, fiind obligati in cazul ultimei variante sa iasa la suprafata mai des. Larvele se hranesc in marea majoritate a timpului cu alge, bacterii, si alte micro-organisme aflate in apa. Se scufunda sub apa doar cand sunt deranjati. Larvele inot ori cu ajutorul acelorasi perii bucale cu ajutorul carora prind hrana, sau prin miscarea sacadata a intregului corp

La randul ei, stadiul de larva are 4 stadii de dezvoltare, dupa care se metamorfozeaza in pupe. La sfarsitul fiecarui stadiu naparlesc, lepadandu-se de piele pentru a creste.

Pupa: Este un stadiu in care, tantarul, vazut din lateral, are forma unei virgule. Capul si toracele sunt unite intr-un singur corp numit cefalotorace, iar abdomenul este dedesubt. Ca si in cazul larvelor, pupele trebuie sa iasa des la suprafata apei, pentru a respira printr-o pereche de trompe respiratorii situate pe cefalotorace. In acest timp, pupele nu se hranesc. Dupa cateva zile, pupa iese la suprafata apei, partea dorsala a cefalotoracelui se deschide, si tantarul adult iese. Pupa este mai putin activa decat larva.

Tantarul adult: Durata de la ou la stadiul de adult variaza intre specii si este influentat de temperatura ambientala. Tantarii pot trece de la ou la adult in 5 zile, dar de obicei dureaza 40-42 de zile in conditii tropicale. Variatia marimii corpului unui tantar depinde de densitatea populatiei de larve si de sursele de hrana din apa in care au fost depusi. Tantarii adulti adesea isi fac adapost in tunele pe care le construiesc la radacina firului de iarba.

Tantarii adulti se imperecheaza de obicei la cateva zile dupa ce au iesit din stadiu de pupa. La majoritatea speciilor, masculii formeaza roiuri, in special la amurg, iar femelele intra in aceste roiuri pentru a se imperechea. Masculii traiesc aproximativ o saptamana, hranindu-se cu nectar si alte surse de zahar. Dupa ce s-a hranit cu sange, femela se va odihni la adapost cate zile, timp in care sangele este digerat si ouale se dezvolta. Acest proces depinde de temperatura, dar de obicei dureaza 2-3 zile in conditii tropicale. Odata ce ouale sunt complet dezvoltate, femela le depune si isi reia procesul de reproducere. Femelele sunt singurele care se hranesc cu sange, dar pot manca si nectar.

Ciclul se reia pana cand femela moare. In timp ce o femela poate supravietui aproape o luna in captivitate, majoritatea nu rezista mai mult de 1-2 saptamani in natura. Aceasta durata este iarasi conditionata de factori precum temperatura, umiditate, precum si de abilitatea lor de a obtine sange pentru a se hrani, in timp ce se feresc de pradatori.

Lungimea unui adult variaza, dar este rareori mai mare de 16mm si cantareste pana la 2.5 miligrame. Toti tantarii au corpuri subtiri, impartite in 3: cap, torace si abdomen. Masculii dau din aripi de 450 pana la 600 ori pe secunda.

Pe cap se gasesc toti senzorii care capteaza informatia din jur si o prelucreaza. Capul contine ochii, si o pereche de antene lungi si foarte segmentate. Antenele sunt foarte importante pentru a detecta gazde, "donatori de sange", locuri de depozitare a oaulor in siguranta, precum si pentru depistarea partenerilor pentru imperechere. La majoritatea speciilor, antenele masculilor sunt mult mai stufoase ca ale femelelor si contin receptori auditivi ce pot detecta geamatul caracteristic al femelelor. Ochii lor sunt compusi din mii de fotoreceptori si sunt foarte departati unul de celalalt. In stadiul de larva ochii le lipsesc, in locul acestora gasindu-se initial niste "gropi" Ochii se dezvolta in alta regiune a capului. Fotoreceptori noi se adauga constant in semicerc in spatele ochiului, in prima parte a cresterii. La inceput, vor forma un patrat, urmand ca ulterior sa ia forma unui hexagon. Capul are deasemea o trompa lunga, orientata in fata folosita pentru hranire, si doua papile cu senzori sensibili la atingere.


Papilele masculilor sunt mai lungi decat trompele, in timp ce la femele sunt mult mai scurte. Majoritatea femelelor tantar au o trompa mai lunga, pe care o folosesc pentru a suge sangele de la gazda. Toracele este special creat pentru locomotie. Trei perechi de picioare si o pereche de aripi sunt atasate de torace. Aripa insectelor este o extindere a exoscheletului acestora. O specie de tantar numita Anopheles poate zbura pana la 4 ore in continuu la o viteza de 1 - 2 kilometri pe ora, calatorind 12 kilometri intr-o singura noapte. Abdomenul este special creat pentru digestie si dezvoltarea oaulor. Abdomenul unui tantar poate inmagazina sange ce cantareste de trei ori cat propriul corp. Aceasta parte segmentata a corpului se extinde considerabil cand o femela suge din sangele gazdei. Sangele este digerat treptat, servind drept sursa de proteine pentru producerea oualor, care treptat vor umple abdomenul.

Desi tantarii se imperecheaza intr-un ritm alarmant, avem solutii foarte eficiente de combatere a acestor daunatori. Pe langa metodele pe care statul le foloseste, si anume imprastierea de spray prin parcuri si strazi, ne putem proteja si noi insine.

Pe site-ul www.roinsect.ro, puteti gasi o gama foarte mare de produse anti-tantari, cu ultrasunete, fara chimicale nocive, si care pot fi folosite cu succes si in camera copiilor spre exemplu.

Deasemenea, ne puteti suna la numarul 0758.101.503 pentru alte informatii suplimentare, oferte de sezon, lichidari de stoc, reduceri, etc.

In urmatoarele articole vom prezenta in detaliu si produsele pe care noi le comercializam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT