joi, 15 septembrie 2011

Reproducerea soarecilor si sobolanilor

Reproducerea soarecilor nu este foarte diferita de cea a majoritatii animalelor. Un soarece mascul poate avea mai multe femele cu care sa reproduca, si sa formeze o comunitate. Daca exista mai mult de doi masculi, se vor lupta pentru a domina si pentru a se reproduce.

Femelele devin capabile de reproducere dupa 50 de zile de la nastere. Ele pot intra "in calduri" odata la 4-5 zile, si poate dura pana la un an acest ciclu, pana cand acestea se imperecheaza. Perioada de "calduri" la o femela soarece poate dura si pana la 12 ore, si de obicei se intampla noaptea. Tot femelele de soarece pot intra "in calduri" si la 16 ore dupa ce au nascut. Acest fenomen poarta numele si de "estrus postpartum", ceea ce inseamna ca in timp ce pot avea grija de nou-nascuti, pot ramane gestante. Sarcina dureaza in medie 3 saptamani, dar se poate prelungi cu inca maxim 10 zile, daca femela are in grija si pui nou nascuti.

O femela de soarece poate da nastere la 10-12 pui. Acest numar poate varia, la prima nastere putand fi un numar mai mic. Deasemenea, odata ce femela inainteaza in varsta, numarul de pui nascuti scade. Puii sunt intarcati dupa 3 saptamani de la nastere, iar dupa 2-5 zile procesul de reproducere poate incepe.



In cazul sobolanilor, lucrurile difera putin doar in ceea ce priveste numerele. O femela de sobolan poate fi capabila de reproducere dupa 65 de zile de la nastere. Ca si soarecii, femelele intra in calduri la intervale regulate (la fiecare 4-5 zile), pana cand devin gestante. Femelele de sobolan pot intra in calduri la 48 de ore dupa ce au dat nastere, In acest timp, femela alunga masculul din zona nasterii, astfel incat masculul sa nu raneasca puii. Sarcina la femelele de sobolan dureaza in medie 3 zile. Poate da nastere la 6-12 pui. Numarul de pui nascuti scade odata cu inaintarea in varsta a femelei. In primele zile dupa nastere, femelele stresate sau agitate isi vor omori puii. Femela isi poate reincepe procesul de reproducere la 2-5 zile dupa ce puii au fost intarcati.


Canibalismul in randul sobolanilor este des intalnit. Imediat dupa nastere, daca femela este deranjata, agitata sau stresata, isi va omori si manca puii. Adesea, si masculii pot lua parte la acest fenomen, daca nu sunt alungati imediat dupa nastere de langa femela si puii ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT