vineri, 21 decembrie 2012

Biologia si ciclul de viata la sobolani

Inainte de a cauta solutii anti sobolani, trebuie sa  stiti cateva date despre comportamentul acestora.Exista multi daunatori, care ne invadeaza casele, insa numai unii sunt atat de insalubrii, neatragatori si suparatori ca sobolanii. De multe ori sobolanii nu se fac vizibili, dar de multe ori putem recunoaste cu usurinta prezenta lor prin lasarea semnelor. Rozatoarele sinantrope sunt cele mai daunatoare. Pagulele provocate de sobolanul cenusiu dintr-un centru cu 1 milion locuitori, se ridica la 20.000 tone produse pe an, cunoscandu-se ca numarul de sobolani este identic sau cu 50% mai mare decat al populatiei umane dintr-un centru infestat.Ca sa aveti o buna cunoastere despre aceste creaturi, vom descrie unele date despre biologia si ciclul de viata la sobolani.
       Biologia si durata ciclului de viata la sobolanii cenusii (Rattus norvegicus):
   Corpul este robust, lung de 20-25 cm, iar coada, de 18-20 cm, prezinta 200-220 inele solzoase. Daunatorul se reproduce de 3-7 ori pe an. O femela naste cate 5-14 pui, care dupa 3 luni ajung la maturitatea sexuala. Guzganul dorsal prezinta culoarea cenusiu-brun, iar pantecele este de culoare cenusiu deschis.Botul este relativ bont, urechile groase si opace, ochii mari.
Rattus_norvergicus2In general, sobolanii sunt activi cateva ore dupa apusul soarelui, chiar daca acestia au vedere destul de slaba. Sobolanii si soarecii comunica intre ei prin semnale acustice, olfactive (mirosuri), tactile, gustative si vizuale. In ultimul timp s-a studiat comunicarea prin ultrasunete la sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus) si s-a constatat ca intre intarcare si pubertate, sobolanii sunt tacuti si emit doar un piuit. In schimb, adultii emit numeroase semnale si anume suieraturi, clantanit din dinti, tipete acutite, dar mai ales ultrasunele de 22 Khz si de 50 Khz. Prin studii s-au determinat caracteristicile ultrasunetelor produse de sobolani si s-a reusit realizarea generatoarelor de ultrasunete, care se folosesc pentru intimidarea rozatoarelor din locuinte sau depozite invadate. Ei hoinaresc in mod constant si vor memora caile si adaposturile (inclusiv cladiri si copaci), zonele cu apa si alimente, precum si alte obstacole din imprejurimi.
      Acesti daunatori pot detecta lucrurile rapid, avand tendinta de a evita noi alimente si obiecte. Ca rezultat, acestia evita in mod obisnuit capcanele si momeliile timp de cateva zile dupa ce au fost plasate.
Sobolanii cenusii mananca de obicei o varietate de hrana, in special fructe, nuci, melci, fructe de padure. Cand cauta mancarea ei se deplaseaza aproximativ 100 de metri. Unele dintre locurile unde le place sa locuiasca sunt malurile raurilor, zonele rezidentiale sau industriale. Cu toate acestea, habitatele preferate sunt copaci, poduri, zone napadite de buruieni, terenuri cu vita de vie sau cu arbusti.
Sunt alpinisti agil, ceea ce face sa scape mai repede de pradatori. Consuma alimente diferite, ataca pasari, porci, iepuri si alte animale si la nevoie isi mananca proprii pui. 
   Magazin.anti-rozatoare.com.ro este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT