marți, 18 decembrie 2012

De ce urineaza rozatoarele peste tot?

  Pentru a putea lupta impotriva unei infestari cu rozatoare si a intelege procesul de combatere a rozatoarelor, trebuie sa cunoasteti cat mai bine comportamentul acestora. O caracteristica a comportamentului rozatoarelor este ca acestea urineaza mai mult si in mai multe locatii decat orice alte mamifere. Acest lucru se intampla dintr-o multitudine de cauze incluzand faptul ca sobolanii si soarecii sunt obisnuiti sa lase un avertisment personal pentru alte rozatoare de sex opus prin care informeaza ca sunt disponibili pentru imperechere, isi arata dominatia, lasa urme pentru a putea circula mai usor in mediul lor sau folosesc urinarea ca pe o cale de a-si marca teritoriul.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Mirosul de urina pe care il lasa in urma are rolul de navigator pentru sobolani si soareci si ii ajuta sa se ghideze imprejurul coridoarelor, deoarece simtul vazului rozatoarelor nu este prea dezvoltat. Asadar, cat timp aveti soareci sau sobolani care lasa urme de urina in mansarda, de exemplu, mirosul acesta va continua sa atraga acesti daunatori inapoi in casa Dvs. pana cand nu este eliminat.
Atat sobolanii cat si soarecii lasa picaturi de urina peste tot pentru a-si promova propria disponibilitate sexuala. O singura picatura de urina are capacitatea de a lasa in urma o gramada de informatii personale in ceea ce priveste posesorul. Un sobolan este capabil sa detecteze intr-o clipita, printr-o singura adulmecare a unei mostre de urina, informatii despre un alt sobolan cum ar fi: gen, specie, statut social si statut sexual.
       Masculii dominanti par sa marcheze prin urina mai mult decat alti sobolani. Rata de marcare creste atunci cand ei simt aproprierea unei femele. Cantitatea de urina lasata intr-o urma depinde de nivelul de testosteron al sobolanilor sau soarecilor. Sobolanii femele lasa, de asemenea, urme, dar tendinta lor este de a lasa urme mai rar, cele mai multe urme le lasa cu o noapte inainte de a intra in calduri. Insa, cum femelele sobolani intra in calduri o data la 4 zile, putem spune ca si ele lasa destul de multe urme de urina. La fel ca si masculii, femelele lasa mai multe urme in momentul in care simt masculi in apropierea lor, in special masculi cu un nivel de testosteron ridicat.
     Soarecii si sobolanii lasa urme de urina nu doar ca o cale de a atrage sexul opus, dar cand urineaza in imprejurimile prin care s-au stabilit aceste urme ii ajuta sa navigheze cu usurinta. Rozatoarele nu au un simt al vederii foarte dezvoltat, ochii lor fiind obisnuiti sa detecteze doar niveluri inchise sau deschise de culoare. Prin urmare, rozatoarele se folosesc de simtul olfactil pentru a naviga, simtul mirosului acestora fiind adaptat perfect pentru a se ghida in mediul inconjurator. Daca un sobolan sau soarece adulmeca o urma din propria sa urina, capata automat un sentiment de confort stiind ca a mai fost in acea locatie anterior si se simte mai in siguranta. De asemenea, urmele de urina sunt ca niste cai de ghidare spre cuibul lor atunci cand au pornit in cautarea de mancare sau materiale pentru construirea cuibului. Rozatoarele au tendinta sa remarce daca un lucru s-a mutat din locul obisnuit in cadrul mediului in care traiesc.
    Sobolanii isi marcheaza cu urina alimentele si pe alti sobolani. Sobolanii si soarecii nou nascuti au tendinta de a imita obiceiurile de deplasare si de hranire ale adultilor, iar cand adulmeca urina de pe un anumit aliment au siguranta ca este o hrana sigur buna de mancat. Suna ciudat, dar femelele sobolan marcheaza cu urina masculii mai des atunci cand nu sunt in calduri. Ele au tendinta de a marca mai des masculii cu un inalt nivel de testosteron. Este un semn ca ele vor sa-si anunte viitorii parteneri ca, in momentul in care vor fi in calduri, ei sunt cei preferati pentru imperechere.
     Dupa cum ati vazut, urmele de urina atrag si mai multe rozatoare. Acum puteti intelege de ce este foarte important ca locurile din casa, podurile, pivnitele si alte spatii in care traiti sau pe care le utilizati pentru depozitare sau alte activitati trebuie mentinute curate. Nu va puteti baza doar pe otravuri, capcane, aparate cu ultrasunete sau aparate cu unde electromagnetice. Daca nu combinati toate metodele de combatere a rozatoarelor actiunea Dvs. s-ar putea sa nu aiba succes si sa ajungeti sa dati vina pe ineficienta unei metode sau a alteia.
  Magazin.anti-daunatori.com.ro este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT