joi, 15 martie 2012

Prevenirea daunei create de lilieci

Liliecii care traiesc pe continentul european sunt in exclusivitate insectivori. Liliecii, sau chiropterele, sunt reprezentantii singurului ordin de mamifere capabile sa zboare.Avand o viata nocturna, ei au acces la o baza trofica neexploatata de alte animale.
O caracteristica a adaptarii la viata de noapte este utilizarea ultrasunetelor pentru orientarea in bezna, asemeni unui sonar. Speciile care traiesc in zona temperata, inclusiv cei din tara noastra, sunt nevoite sa hiberneze sau sa migreze pentru a supravietui in anotimpul rece.
Liliecii folosesc ca adapost pesteri, scorburi de copaci, fisurile stancilor si poduri parasite.
In Europa traiesc numai trei familii, iar in Romania doar doua dintre acestea: Rhinolophidae si Vespertilionidae, cu 9 genuri si 27 specii.
Ei atarna liber sau in mici cavitati, si se regasesc in fisuri, solitari sau formand colonii, invelindu-se in aripa lor. Populatiile de lilieci din Europa s-au redus drastic in ultimele decenii din cauza pierderii habitatelor naturale, a folosirii excesive a insecticidelor si deranjarii locurilor de hibernare si reproducere.
Romania este semnatara a Acordului privind conservarea liliecilor in Europa, semnat la Londra in 1991. Daca omul descopera un liliac cuibarit in propria lui pivnita, nu numai ca nu are voie sa-i faca vreun rau, dar nici macar sa-l deranjeze din hibernare. Asta deoarece liliecii sunt protejati nu doar la noi, ci in toate tarile Europene.
Creierul liliecilor trebuie sa proceseze simultan ecourile propriilor sunete si sunetele provenite de la alti lilieci. Circuitul neuronal din cele doua emisfere ale creierului unui liliac ii permit sa “vada” mediul înconjurator si, in acelasi timp, sa poarte conversatii cu alti lilieci.

Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania a hotarat capturarea liliecilor. Liliecii, emit ei insisi ultrasunete in timpul zborului pentru a putea prinde prada, pentru a-i perturba va recomandam un aparat cu ultrasunete impotriva liliecilor,  modelul 12RC, care interfereaza cu sistemul bazic de ultrasunete al liliecilor astfel incat sa le creeaza un mediu nesigur. Motivul Asociatiei acestor capturi este “protejarea faunei si florei salbatice, precum si conservarea habitatelor naturale”.
Totodata, alte motive care au stat la baza deciziei sunt: pentru prevenirea producerii unor daune importante, in special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, padurilor, pescariilor si apelor, dar si “pentru a permite in conditii strict controlate, intr-o maniera selectiva si intr-o masura limitata, prinderea sau detinerea unui numar limitat si specificat de exemplare”. 
Aparatul cu ultrasunete impotriva liliecilor se poate localiza in exterior, in poduri, in biserici sau in alte zone afectate. Acest aparat cu ultrasunete impotriva liliecilor este un model industrial puternic, cu dublu emitator de ultrasunete care alunga sobolanii si liliecii, dar care nu afecteaza copiii sau animalele domestice si acopera suprafata de 500 mp in interior si 100 mp in exterior. 



Ultrasunetele puternice emise intermitent de aparat cu ultrasunete impotriva liliecilor, deranjeaza liliecii afectandu-le sistemul nervos si alungandu-i din raza de actiune a emitatoarelor definitiv. Modelul asta de aparat cu ultrasunete acopera la exterior 10 m de la emitator cu un unghi de propagare de 140 de grade.
Alimentarea acestui aparat cu ultrasunete se face la  230V . Consum de energie: 8W.
Pretul aparatului cu ultrasunete 12 RC antisobolani, antisoareci, antigandaci, antililieci este 251,84 RON cu TVA
 
Magazin.anti-daunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT