miercuri, 14 martie 2012

Solutii anticarii

Cariile de lemn sunt daunatori tipici ai lemnului. Daunatorii lemnului sunt raspanditi in toata lumea. Pot fi gasiti in lemnul de constructii (de foioase sau conifere) folosit in apartamente si case, unde raman activi tot anul.
Cariul mare e paros; la inceput in coloarea paiului, apoi negriu, are trupul ca impartit numai in doua, caci scutul pieptului este tras ceva inainte, ascunzind sub marginea lui capusorul mic si indesat.
Cariul de mobila (Anobium punctatum) are 3-4 mm lungime si traieste in lemn de foioase. Se cunoaste indata frecventa carilor, dupa gaurile marunte din scoarta copacului. Cariul-mare lucreaza in chipul urmator: femeia scobeste scoarta si-si face intii o camara mai mare, o odaie de nunta. Din aceasta sapa un canal principal mai larg, din care pleaca altele, intr-o parte si alta, in fundul carora mama pune cite un ou.
In timpul ciclului lor  biologic  de viata, aceste insecte schimba  forma, ca urmare a fenomenului cunoscut sub numele de "metamorfoza", in care insecte trec prin patru etape succesive de dezvoltare, cunoscut sub numele de ou, larva, pupa si insecta adulta.
Ouale:
Ciclul biologic incepe atunci cand femelele depun ouale in locuri protejate, in mobilierul nostru de lucru. Ouale sunt foarte mici si invizibile pentru ochiul uman.
 
Larvele:
Din aceste oua ies larvele mici, care isi gasesc hrana adevarata cu un efort minim. Larvele incep sa se hraneasca din lemn, produc gauri, care sunt caracteristicile fiecarei specii. Larvele raman in interiorul lemnului si timpul lor poate varia de la cateva saptamanani pana la 12 ani, in functie de specie.  La sfarsitul acestei perioade, larvele se dezvolta in cateva saptamani, pana cand acestea devin o insecta, lasand o gaura rotunda cu un diametru care variaza de obicei intre 1,5 si 3 mm.
 
Pupa(nimfa):
Este un stadiu intermediar intre larva și faza adulta din metamorfoza unor insecte. Atunci, cand larvele se apropie de sfarsitul ciclului lor de viata, se muta spre suprafata lemnului, creand o camera izolata. Acolo vor deveni pupe si pentru o perioada scurta larvele nu vor manca si structura si forma lor vor suferi modificari profunde. Ele vor deveni insecte adulte.
 
Adultii:
Odata de procesul de metamorfoza a fost finalizat, insecta trece prin folia subtire a camerei de lemn  si paraseste lemnul. Are o viata scurta intre 1 -  35 de zile, va zbura si dupa imperechere va depune oua in orice crapaturi ale lemnului.
 
Cariul de casa:
Cel mai obisnuit (Anobium pertinax), marunt, negru, este ceasornicul casei. Noaptea, cind linistea e deplina, il auzi cum loveste in casuta lui ingusta, regulat ca bataile de ceasornic. Iar cind, intimplator, iese la iveala, isi trage labutele sub el si se face mort, raminind nemiscat. Pentru a pastra linistea in casa, iata o solutie anticarii, care va obliga insecta sa paraseasca spatiul. Va recomandam, sa utilizati un aparat cu ultrasunete, care va ajuta sa scapati de insecte, care a daunat mobilierului  Dvs. Aparatul anticarii este silentios, si netoxic. Nu mai este necesar sa parcurgeti la insecticidele, care vor dauna lemnului sau sanatatii omului. Cate nu a mai tesut poporul nostru pe obiceiurile acestui gandac ascuns. Isi duce viata neturburat in cotloanele ce le sapa mereu in lemn unde a trait ca larva si nimfa. Faina de cari joaca un rol foarte insemnat in medicina babelor. Serveste in loc de scrobeala, la lecuitul opariturii la copii. Alteori e data drept curatenie, iar daca e luata in mare cantitate aduce pinticaraie grea.

Daune create de daunatorii lemnului:
Din cauza ca larvele rod si sapa pentru a se hrani, ele pot distruge in intregime obiecte valoroase din lemn (sculpturi, mobila). Grinzile de sustinere pot fi afectate in asa masura, incat sa fie in pericol de prabusire.
Combaterea daunatorilor de lemn si prevenirea lor:

O combatere directa  cu aparate anticarii  cu ultrasunete protejeaza atat mobilierul cat si structura de lemn a locuintei, actioneaza asupra cariilor de lemn, care in faza lor de adult se gasesc pe suprafata lemnului, afectandu-le sistemul nervos. Din moment, ce daunatorii lemnului sunt insecte taratoare, atunci cand sunt expuse la emisii puternice de unde ultrasonice, care creaza un mediu ostil si ele sunt obligate sa abandoneaze spatiul.
Ultrasunetele emise de aparat anticarii sunt percepute de catre insecte ca pericol, iar aparatul SC-15C forteaza parasirea spatiului de 20 mp. Aparatul anticarii functioneaza conectat la retea( 110/ 230V), o buna functionare fiind semnalata de LED-ul aprins in partea frontala a aparatului anticarii. Aparatul anticarii se poate utiliza doar pentru interior.  Punerea aparatului anticarii in functiune nu necesita calificare, este inofensiv pentru oameni si animale domestice, sigur si ecologic, nu foloseste pesticide sau produse chimice.  Pretul aparatului anticarii ajunge la 85.11 Ron cu TVA.
Magazin.anti-daunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT