Jderul de piatra este un pradator, care vaneaza si se hraneste cu diferite animale mici, de dimensiunile iepurilor si ale gainilor.
Jderul face parte din categoria animalelor solitare şi este activ in special pe inserat si noaptea. Pentru populatie jderii reprezinta o primejie, odata ce intra in interiorul curtii. Spectrul animalelor cu care se hraneste cuprinde soareci, sobolani si diferite pasari. In zonele rurale, jderul de piatra fura de asemenea si oua de pasari din cotete, pe care le transporta cu ajutorul gurii si apoi le consuma.
Cand jderii ajung Ia varsta de doi ani, ei se pot reproduce in luniile iulie si august. In timpul ritualurilor nocturne de imperechere, masculii si femelele se urmaresc si scot in acest timp sunete puternice si ascutite.
Ritualul de imperechere al jderilor se petrece in podul casei, ei pot perturba odihna oamenilor si somnul oamenilor din cauza ca zgomotelor si larma acestora.
Este cunoscut ca daunator de provizii, pentru ca fura ouale pasarilor de casa si de asemenea pentru ca omoara animalele domestice de dimensiuni mici.
Daca jderul de piatra patrunde, de exemplu, intr-un cotet de gaini, poate produce pagube foarte mari, deoarece comportamentul stresat al gainilor speriate, care nu pot fugi, declanseaza in jder instinctele de vanatoare, care nu se opreste pana nu omoara toate gainile.
Predominant nocturn.
In natura pasarile salbatice ar fugi, punand capat vanatorii jderului, care se opreste dupa ce a facut o singura victima.
Prevenire: ca metode de prevenire a aparitiei jderului exista solutia, si anume impiedicarea accesului prin aparat antianimale. Jderii pot fi speriati si alungati mai ales facand zgomote puternice, ei fiind foarte sensibili la zgomot. In pod se poate pozitiona un aparat antianimale cu ultrasunete, care au ca efect speriarea si alungarea animalelor.
Aparatul antirozatoare produce un semnal acustic cu o frecventa de 12kHz la intervale de cate 15 secunde timp de pornire si de oprire. Aceasta frecventa foarte mare este perceputa de jderi, ca fiind deranjanta si foarte neplacuta si astfel acestia vor evita locul respectiv.
Aparatul antirozatoare produce un semnal acustic cu o frecventa de 12kHz la intervale de cate 15 secunde timp de pornire si de oprire. Aceasta frecventa foarte mare este perceputa de jderi, ca fiind deranjanta si foarte neplacuta si astfel acestia vor evita locul respectiv.
Aceste sunete de inalta frecventa emise de aparat antianimale sunt foarte deranjante pentru jderi, astfel incat aceştia vor evita suprafaţa de 50 mp acoperita de aparat.
Este o metoda complet umana si ecologica de a va proteja gospodaria, hambarul, serele, grajdul, mansarda, cosurile de fum, proviziile din pod sau pivnita de actiunea daunatoare a jderilor.
Aparatul antianimale nu va omori animalele, riscand descompunerea acestora in casa. Deasemenea, aparatul antianimale nu foloseste substante toxice, nu produce fum, si este silentios, putand fi folosit pe toata durata zilei.
Magazin.anti-daunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT