marți, 16 octombrie 2012

Infectarea sobolanilor

In conditii naturale se imbolnavesc de tularemie soarecii de cimp si sobolanii, s.a. Boala se raspindeste foarte repede primavara printre sobolanii, iar toamna si iarna printre soarecii de cimp, care in acest timp traiesc impreuna in gramezi fan. Agentii patogeni ai tularemiei sunt eliminati impreuna cu urina si excrementele rozatorului bolnav. Omul se imbolnaveste prin contacterea cu rozatoarele, cu blana lor sau cu apa infectata de rozatoare, cu fanul si alte obiecte contaminate de rozatoare. Aceste boli ne pot transmite aceste rozatoare prin purici si capuse, care s-au alimentat cu sangele rozatoarelor bolnave.
Rozatoarele sunt izvorul unei serii de febre eczantematice, din care face parte febra eczantematica murina, transmisa la om de catre puricile sobolanului.
 
Encefalita de primavara-vara este o alta boala atat a soarecilor de cimp, cat si a cartitelor pasarilor.
Rozatoarele servesc la fel si ca rezervor (alcatuit din alte mamifere) pentru agentul patogen al leptospirozei (galbinarile infectioase ale omului). La sobolani boala decurge latent, nu se observa raspandiri in masa acestei boli contagioase la alte animale. 
 
 Printre sobolanii cenusii de la 10 pina la 40% sunt purtatori cronici de leptospire. Agentul patogen al infectiei se manifesta in mod deosebit in rinichii lor. Ei sunt eliminati cu urina.
Transmiterea agentului patogen al bolii animalelor si omului are loc prin intermediul apei si produselor alimentare murdarite cu urina sau excrementele rozatoarelor. 
 
Magazin.antidaunatori este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT