vineri, 18 ianuarie 2013

Infectia HPS transmisa de rozatoare din Statele Unite ale Americii

  Sobolanii si soarecii sunt rozatoarele cele mai comune si cele mai distructive de uz casnic. Ei intra in produsele alimentare si in gunoi. Ei mesteca aproape orice, inclusiv cablurile electrice. Ei merg in bai case, blana lor grasa lasa urme in cazul in care se freaca de aproape tot ce ating și transporta boli si purici. Ei nu au probleme cu intrarea in casa Dvs, pentru ca sobolanii pot sa se strecoare printr-un decalaj de 1.2 cm, in timp ce soarecii se pot strecura prin gaurile largi, doar putin peste 0.6 cm. In cazul in care un creion se potriveste sub usa, asa poate si un soarece sa intre pe acolo.
cases_state_of_exposure
   Combaterea rozatoarelor in interiorul si in jurul casei ramane strategia primara in prevenirea infectiei cu hantavirus. Infestarea cu rozatoare poate fi determinata prin observarea directa a animalelor sau dedusa din observarea cuiburilor sau fecalelor din etajele sau in zonele protejate (de exemplu, dulapuri de bucatarie, sertare, golurile in pereti, cuptoare si in spatele protectilor de ventilatie ), sau din dovezile ca rozatoarele au ros din produsele alimentare sau din alte obiecte.
   Interiorul si exteriorul casei ar trebui sa fie atent inspectat de cel putin doua ori pe an, pentru ca orice deschidere de de usa poate aduce rozatoarele in casa si conditile ce ar putea sprijini activitatea rozatoarelor. In cazul in care se gaseste orice dovada de infestare cu rozatoare in interiorul casei, este necesar sa luati masuri de precauție. Masurile de precautie descrise in acest raport sunt, în general, aplicabile tuturor tipurilor de soareci si sobolani.
In total, pana in data de 15 decembrie 2010 s-au raportat 560 de cazuri cu sindrom pulmonar hantavirus in Statele Unite ale Americii. Dintre acestea 529 de cazuri au avut loc de la inceputul anului 1993, pe parcurs, in urma identificarii sindromului pulmonar cu hantavirus specialistii au identificat 31 de cazuri retrospectiv. Treizeci si sase la suta din toate cazurile raportate au dus la deces.

     
Incepand cu 1 decembrie 2009 dintre persoanele bolnave cu HPS, 63% au fost de sex masculin, 37% de sex feminin.
Varsta medie a pacientilor, caz confirmat, este de 37 de ani (interval: 6 – 83 ani).
    
Cazurile au fost raportate in 32 de state ale Statele Unite ale Americii, inclusiv de cele mai multe in jumatatea de vest a tarii, precum si in unele state din partea de est.  Aproximativ trei sferturi dintre pacientii cu HPS au fost locuitorii din zonele rurale.

     Cazurile anuale HPS  si de fatalitate 1993-2010
din SUA.
Transportatorul principal al tulpinii HPS cu hantavirus este soarecele caprioara (deer mouse). Soarecele caprioara originar de pe continentul american, facand parte din familia rozatoarelor mici. Desi transmiterea este rara, se pot dovedi cazuri mortale HPS, daca boala este lasata netratata. Simptomele includ tahicardie și tahipnee. In cazurile severe poata sa apara soc cardiovascular. Deratizarea este, in continuare, considerata cel mai eficient mod de prevenire a HPS.Excrementele de rozatoare ar trebui sa fie manipulate cu cea mai mare atenție. Mai ales dupa ce s-au uscat, fecale pot fi sursa unor varietati de boli periculoase si virusi. Faramitand aceste excremente uscate puteti intra in contact cu ele si se elibereaza niste particule in aer, care pot intra in caile nazale, provocand infectia.

Excrementele provenite de la orice animal sunt motive perfecte pentru reproducerea bacterilor si boli, iar daca sunt tratate cu neatentie poat fi daunatoare. De exemplu, nepurtand o masca in timpul curatarii excrementelor poate fi periculoas si fecala de ratoni poate adaposti viermi, paraziti, care va poate imbolnavi in cazuri rare, poate provoca moartea.

Nu manipulati excrementele in interiorul casei fara luarea masurilor preventive. Este recomandabila purtarea mastilor si manușilor de cauciuc. Evitati maturarea sau aspirarea locatiei, deoarece acest lucru poate duce la eliberarea continua si dispersarea particulelor virale. Sanitizarea zonelor afectate cu dezinfectant spray este absolut necesara.
  Magazin.anti-daunatori este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT