miercuri, 16 ianuarie 2013

Insula Ulva invadata de sobolan

   Acum 2.000 de ani, Noua Zeelanda era foarte diferita de restul lumii. Era un paradis primitiv al pasarilor, o relicva a unei lumi antice de mult uitate. Astazi, insula Ulva este o fereastra catre acea lume. Lipsita de pradatori introdusi din exterior, insula permite speciilor indigene sa supravietuiasca in relativa siguranta.
rat-eating
   Am dori sa va informam despre derularea evenimentelor in anul 2010. Intr-un timp scurt, doar de doua saptamani, au fost prinsi 12 sobolani pe insula Ulva.
    Dupa ce au fost capturati patru sobolani pe Insula Ulva in lunile Iunie/Iulie 2010,  personalul din DOC spera, ca incursiunea sobolanilor pe acesta insula libera a fost retinuta. Cu toate acestea, in luna octombrie 2009 o persoana a facut o poza cu amprentele unui animal care a trecut intr-un parau norois pe insula. Expertii DOC au confirmat ca aceste amprente au fost lasate de un sobolan.
    Insula Ulva dispune de o retea de capcane pentru sobolani si statii de intoxicare cu momeli, curse pentru prins sobolani, care sunt rulate pe tot parcursul anului pentru a distruge orice sobolan care ar putea sa ajunga pe insula. Au fost adaugate capcane suplimentare crescand frecventa controalelor. Au fost folosite tunelurile de urmarire pentru detectarea sobolanilor pe alte parti ale insulei.
Intre lunile august si decembrie nu au fost capturati sau detectati alti sobolani. Acest lucru s-a schimbat dupa ziua de Craciun – de atunci in total 12 sobolani au fost prinsi. Cea mai mare ingrijorare a fost data de faptul ca unul dintre sobolani a fost un pui, care indica existenta unei populatii de reproductie pe insula.
     Personalul de la DOC a fost deviat de la alte activitati pentru a verifica capcanele si tunelurile in fiecare saptamana. In scurt timp o echipa de experti DOC s-au intalnit pentru a planifica un curs de actiune in scopul eliminarii sobolanilor cat mai rapid posibil de pe Insula Ulva.
      Chiar daca sobolanii au fost eliminati de la inceput de pe Insula Ulva, in medie, totusi, un sobolan pe an reuseste sa ajunga pe Insula Ulva, fie prin inot sau autostopul cu barci. Pana in prezent, au reusit sa prinda acesti sobolani ce soseau pe insula, si in acelasi timp evitand reproducerea lor. Aceasta este prima dată când un șobolan s-a sustras din fata tuturor capcanelor, s-a stabilit și a crescut.
    Eliminarea sobolanilor de pe insula este o sarcina dificila si intotdeauna exista o posibilitate pe care nu o putem rata. DOC are un record excelent in acest domeniu, dar intotdeauna vor avea nevoie de ajutor si de sprijin publicului de a realiza acest lucru.

  Magazin.anti-daunatori 
este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT