vineri, 8 iunie 2012

Cum pot recunoaste furnici cuibul lor, atunci cand toate miros la fel?

Furniciile instruite de specia Cataglyphis au localizat cuibul lor cu ajutorul reperelor magnetice si vibrationale, daca a fost infipt in pamant alaturi de intrarea in cuibul lor un dispozitiv, care emitea vibratii artifiiale. Pentru a exclude efectele electromagnetice ale dispozitivului, experimentele au fost efectuate cu ajutorul dispozitivului vibrant, fara contact cu solul. Rezultatul: furnicile s-au comportat ca celelalte animale inrudite neinstruite. Ele s-au ratacit in jdirectia opusa. Daca doi magneti puternici neodym  au fost plasate deasupra solului pe langa cuib si genereau un camp magnetic de aproximativ 21 millitesla (campul magnetic al Pamantului pentru comparatie a fost numai 0.041 millitesla), furnicile instruiti au identificat fara probleme  cuibul lor.

 
Experimentele au demonstrat, ca furnicile reactioneaza  extrem de sensibil la semnalele de vibraţie.  Prin urmare, aceasta este cu adevarat uimitor, ca furnicile ” isi amintesc”, vibratiile sau shimbarenetic, ca puncte terestre pentru gasirea cuibului. Furnicile s-au adaptat  la habitatele lor extrem de neospitaliere si  utilizand toate simturile pentru navigare.

CO2 ar fi un reper olfactiv 

Dioxidul de carbon produs de respiraţie lor este semnalul olfactiv prezent in mod constant la intrarile lor in cuib. Furnicile s-au inaintat in fugit directia opusa vantului, atunci când concentratia de CO2 a fost foarte scazut. Cu toate acestea, emisiile de CO2 este eliberat de toate cuiburile si, prin urmare, toate cuiburile miros la fel.

Cum pot recunoaste furnici cuibul lor, atunci cand toate miros la fel?  
 
Se poate dovedi intr-o serie de experimente, ca  aceste furnici se bazeaza in primul rand pe calea integrarii. In cazul in care furnicile ar fi eliberate din mana in imediata apropiere a cuibul lor,  după ce au mers la un loc de hranire, ar evita sa mearga pe aceasi dara spre cuibul lor: semnalul olfactiv si numarul pasilor  nu coincid. Pentru a nu-si pierde viata intr-un cuib strain, furnicile folosesc mai mult metoda urmaririi directiei cu  mai multa incredere, decat semnalul chimic de de CO2. Ele urmaresc numai dara spre cuib, cand  calea spre directie le spune ca sunt aproape de casa.
 
Magazin.anti-daunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT