joi, 7 iunie 2012

Furnicile care isi numara pasii pentru a nu se pierde

Furnicile din desert s-au adaptat intr-un mediu arid, care furnizeaza foarte putine semne terestre pentru orientare. In afara de indiciile vizuale si olfactive furnicile folosesc lumina solara polarizata ca pe un compas si isi numara pasii pentru a se intoarce in siguranta in cuibul de unde au pornit in cautarea mancarii. 
 
In experimentele cu furnicile Cataglyphis, care se regasesc in habitatele lor naturale Tunisia si Turcia, cercetatorii de la la Institutul Max Planck din Jena, Germania, studiind comportamentul acestora, au descoperit ca furniciile utilizeaza, de asemenea, repere magnetice si vibrationale, in scopul de a se intoarce in cuibul lor – o gaura mica in pamantul desertului. In plus, furnicile se orienteaza si cu ajutorul dioxidului de carbon emis prin respiratia furnicior intrate deja in cuib, acest lucru constituind pentru ele un indicator al intrarii in cuib.




Prin urmare, abilitatiile de navigatie ale furnicilor dovedesc adaptabilitatea la mediul neospitalier.
Revenirea furnicilor la un cuib strain poate fi letala.
Metoda urmariri directiei este un mecanism fascinant, pe care furnicile il folosesc pentru orientare. Aceasta combina numararea pasiilor dupa parasirea cuibului si stabilirea directiei utilizand lumina soarelui polarizat. Aceasta metoda, ajuta insectele sa se întoarca la cuibul lor si reprezinta forma lor de supravietuire in desert. Cu toate acestea,  metoda urmariri directiei este supusa greselilor. De aceea, furnicile folosesc reperele din teren, pentru a se intoarce repede in cuibul lor si fara sa greseasca calea: Reperele vizuale din teren, precum şi cele olfactive, servesc ca indicii importante. Pentru furnici, aceasta este o chestiune de viata si de moarte pentru a gasi cuibul corect, deoarece exista riscul de a fi ucise sau cel puţin atacate de furnici rezidente daca intra accidental intr-un cuib gresit.
 
Vibraţii sau magnetism
 
Este cunoscut de la furnicile ‘taietoare de frunze’ ca acestea folosesc semnale de vibraţie pentru comunicare. Este foarte probabil ca aceste furnici (ca si pasarile, de altfel) simt câmpul magnetic al pamantului. Prin urmare, cercetatorii din laboratorul Markus Knaden, din cadrul Departamentului de Bill Hansson de la Institutul Max Planck pentru Ecologie chimică, au vrut sa afle dacă furnicile din desert – adaptate la peisaje care furnizează un minim de indicii – sunt capabile de a utiliza semnalele magnetice si de vibratie, în lipsa altor repere. Rezultatele au fost surprinzatoare.
 
Experimentele au demonstrat ca furnicile din desert reactioneaza extrem de sensibil la semnalele vibratoare. Cu toate acestea, nu se ştie ce sens este implicat în orientarea cu ajutorul câmpului magnetic artificial în jurul cuibului. “Acest lucru nu înseamnă că furnicile au un fel de organ senzorial pentru detectarea câmpurilor magnetice. Oricum, in apropierea intrarii in cuib nu sunt prezente vibratii si nici campuri magnetice puternice. Prin urmare, este cu adevărat uimitor faptul că furnicile “isi amintesc”, vibraţii sau un câmp magnetic variabil ca repere ce indica prezenta cuibului. Furnicile care s-au adaptat la habitate extrem de nefavorabile par a fi extrem de flexibil din punct de vedere al utilizarii tuturor simturilor pentru deplasare.
 
Magazin.anti-daunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

101 reguli pentru postarea pe acest blog. Cititi-le si respectati-le!
Regula 1-100: Pastrati un limbaj decent
Regula 101: VREO = OK; VRE-O = NOT